глупост

глупост
глу̀пост <-та̀, -и>
същ ж (качество) stupidità f; (действие и под.) sciocchèzza f, stupidàggine f

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

 • глупост — същ. безсмислица, нелепост, абсурд същ. безумие, плиткоумие, тъпоумие, гламавщина същ. лудост, неблагоразумие, безразсъдство същ. безвкусица, нескопосана работа, буламач същ. глупаво твърдение, неразумна постъпка същ. без …   Български синонимен речник

 • буйство —   глупост; безумие; лудост …   Църковнославянски речник

 • абдеритизам — (грч Abderitai) глупост, ограниченост …   Macedonian dictionary

 • алогија — (грч alogia) неразумност, бесмислица, глупост …   Macedonian dictionary

 • апсурд — (лат absurdum) она што е спротивно на здравиот разум, бесмислица, глупост …   Macedonian dictionary

 • афанија — (грч aphaneia) глупост, бесмислица …   Macedonian dictionary

 • бул — (анг. bull) 1. зоол. бик 2. фиг. недоделканост, глупост 3. забелешка или кратка приказна кај која шеговитата поента е во тоа што и недостига доследност на главната мисла 4. Џон Бул (анг. John Bull) олицетворение на англискиот народ како целост,… …   Macedonian dictionary

 • гаф — (фр. gaffe) 1. грешка, непретпазливост, невнимание, нетактичност 2. глупост, непромисленост глупава, погрешна постапка …   Macedonian dictionary

 • нонсенс — (лат. non sensus) нешто што нема никаква смисла, бесмислица, глупост …   Macedonian dictionary

 • симплицизам — (лат. simplex едностран) 1. претерана, крајна упростеност 2. едноставност, простодушност 3. сведување на сложените појави на само еден нивни фактор заради толкување 4. душевна ограниченост, глупост примитивност …   Macedonian dictionary

 • симплицитет — (лат. simplicitas) 1. едноставност, простота 2. наивност, простодушност, природност 3. ограниченост, глупост …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”